skip to Main Content
Recikliranje

Recikliranje

Šele zadnja leta se pozornost bolj namenja recikliranju in nošenju rabljenih oblačil zaradi preobilice stvari in posledično tonami smeti, ki obremenjujejo naše okolje.

Kljub temu sem sama že od nekdaj rada ustvarjala iz stvari, ki so bile namenjene za v smeti. Nošenje rabljenih oblačil pa mi tudi ni bilo nikoli tuje. Prav vesela sem bila, če sem kdaj dobila kakšno oblačilo od kakšne malce starejše sorodnice ali znanke. Najrajši pa sem pobrskala po domačih omarah in velikokrat odkrila kakšen meni zelo všečen kos oblačila iz 60-ih ali 70-ih let prejšnjega stoletja. Vedno so mi bile tudi všeč reciklirane torbice iz starih kavbojk, če pa si jih popisal z zaščitnimi znaki in nazivi svojih najljubših bendov pa še toliko bolje.

Prva moja izvirna darilca v osnovni šoli so bila zavita v časopisni papir. Tako super se mi je to zdelo takrat v petem ali šestem razredu. Nekateri so se seveda tej moji izvirnosti smejali. Omare za oblačila od Barbike in njeno pohištvo (ja takrat smo imele punce večinoma samo po eno Barbie punčko) sem si izdelala iz praznih škatel od čevljev. Predale iz šibičnih škatlic in podobno.. Oblačila za punčke so mi ponavadi po mojih navodilih zašile babice večinoma iz kakšnega končka blaga, ki je ostal od šivanja in bi drugače romal v smeti. Prav tako sem v tistih mladih letih zelo rada nosila očetova oblačila saj takrat je bilo zelo popularno nositi širša in predvsem prevelika oblačila.

Ker je jeans oz. blago, ki se uporablja za kavbojke še vedno eden izmed mojih najljubših materialov za ustvarjanje je bil moj prvi izdelek , ko sem se naučila šivati reciklirana torba.  Za to torbo sem uporabila 4 pare starih hlač.  Večji del je iz starih kavbojk. Na koncu pa sem jo še malce porisala in okrasila, da je bila moji mali čukici in par let kasneje mojemu malemu čukcu bolj simpatična saj je krasila moj voziček v času dveh porodniških dopustov. Prenašala pa je tudi vse pripomočke, ki jih vsaka mamica potrebuje, ko gre z dojenčkom na pot.

moja prva reciklirana torba

Druga torba v črno- rdeči barvi je bila sestavljena iz koščkov stare bluze, katere vzorec se mi je zdel zanimiv.

Nastalo je še nekaj manjših toaletk za katere sem tudi uporabila zadrge iz odsluženih torbic, stare kavbojke, perlice iz starih verižic in podobno..

 

Potem sem iz dveh starih torbic ustvarila novo torbico ( za koncerte) prijateljici za rojstni dan. Seveda napis ni smel manjkati, da bo vedela za kam jo lahko nosi. In sedaj je bila ta torbica že kar na nekaj koncertih.

 

 

Moj zadnji recikliran izdelek pa je nahrbtnik oziroma vreča za umazano perilo za v vrtec, ki sem jo izdelala iz starega prta. Aplikacija avtomobilčka pa je iz odpadnih končkov blaga (ostankov pri šivanju). Notranjost pa je iz nepremočljive podloge.

reciklirana vrečka za v vrtec

 

Tudi vi kdaj kaj reciklirate?

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back To Top